Kako ću ostati u zabludi

Zimska noć. Ležimo u kutu na podu. Netko je pokriven sa starom vojničkom dekom. Netko se samo sklupčao. Sklupčao radi hladnoće ili radi bola, dođe ti na isto.

Otvaraju se vrata. Ulaze dvojica hrvatskih vojnika. Jedan mali, nama već poznat, i drugi visoki, nepoznat. Nepoznati kao da je od stijene izvaljan. Mali se jedva drži na nogama. Cijela soba zasmrdi po alkoholu.

Ovo je general bojnik, kaže mali nama, pokazujući na velikog. Ovo su ti četnici, kaže njemu. General bojnik želi da se upozna sa vama, kaže mali. Izaberite gospodine generale.

General bojnik izabere i odvede van, Sinišu. Koristio ga je kao vreću za udaranje.

Jedne večeri, drugi put za tu istu večer, uđe general bojnik i pokaže meni prstom da izađem van. Uvede me u malu sobicu.

Visok, krupan, izglačane crne vojničke čizme. Crni pendrek u ruci lagano odzvanja njegovim udaranjem po drugoj šaci. Ne govori ništa. Gleda prema meni. Ja gledam u pod i mislim: ovaj će me sada živog pojesti.
viktor-ivancin
Kako se zoveš majore? Odjednom on progovori.

Intonacija, glas kojim je to rekao, za mene je bila životna šansa za akciju. On nije profesionalac. To je čist amater. Nešto bi htio, ali ne zna kako, ili je čak u strahu?

Dobroslav Gračanin, odgovorim i odmah podignem glavu prema njemu.

Znao sam, da mu u tom momentu ne smijem dati vrijeme da postavi i drugo pitanje.
Gospodine, jeste li vi stvarno general bojnik? Pitam ga odmah naivno i umiljato.

Po reakciji mišića na licu shvatio sam da je ovo 110% pogodak.
Dalji tok razgovora ja sam diktirao. Pitao sam i tražio savjet od njega. On se osjećao jako važan. Osjetio sam da mu imponira razgovor sa mnom.
Rekao je da je radio kao čuvar u Foto-kemici na Maksimiru. Ostao je bez posla. Da mu je životna želja da postane časnik. Sada mu se ta mogućnost pružila.
U kasnijem periodu, general bojnik je iznosio pisane poruke mojoj prijateljici. Donosio mi od nje odgovore. Iako je general bojnik bio užasan, da je to mučno i pričati, krvnik prema svim drugim, na mene nikada nije ruku stavio.

Jednog jutra, general bojnik došao je na dužnost.
Nakon dva uzastopna noćna tretmana obrade nada mnom, zatekao me na zadnjem izdisaju.
Bez trenutka razmišljanja, general bojnik ubaci me u kombi. Vozio je od jedne, druge do treće bolnice. Tek u bolnici Sveti Duh uspeo me je predati.
Bolnice nisu htjele uzeti polu mrtvaca. U Borongajskoj bolnici dežurni ljekar mu je rekao “Četnik je gotov. Baci ga u Savu”.
General bojnik potaknut, mislim, normalnom ljudskom reakcijom, spasio je moj život.

Ovaj potez ljudskosti, on je platio svojom daljnom profesionalnom karijerom.
Ne znajući, da se ovakvi slučajevi nakon mesarskih obrada, voze u bolnicu zatvorenog tipa, kod dr. Ivić Pašalića, on me je odvezao u javnu bolnicu.
Izašlo je u javnost. Došlo do međunarodnih institucija. Postojanje logora Kerestinec i što se tamo radi. General bojnik je optužen da je on uradio što su drugi uradili. On sa branio šutnjom.
Imao je on dovoljno drugog, većeg putra na glavi.

Koliko god apsurdno izgledalo, godinama sam imao potrebu da se generalu bojniku Viktoru, krvniku nad krvnicima, zahvalim za ono što je on za mene uradio.

Dvadesetak godina kasnije, u procesu protiv dijela predatora konc-logora Kerestinec, među optuženima se našao i general bojnik.
Vidio sam sliku u novinama. Dosta se je promijenio. Smršavio. Ne djeluje više opasan.
Morao sam otići do zatvora. Morao sam mu se zahvaliti što je spasio moj život.
Želio sam saznati zašto je to uradio i zašto je bio takav samo prema meni a ne i prema drugima.

Sada mi je lakše. Pričali smo. Zahvalio sam mu se.
Gledajući me u oči, on me je lagao. Ničega se ne sjeća više, kaže. Da mu je par tisuća eura da plati odvjetnika to bi mu pomoglo. Odvjetnik mu je savjetovao da samo šuti.
Ne, nisam mu to zamjerio. On je krvnik koji se sada svim sredstvima bori da dokaže da to nije. Nisam uspio saznati zašto je samo meni pomogao.

Ranije nisam želio pričati o logorskom periodu. Prebrodio sam tu krizu. Pričao sam sa prijateljicom koja se sastajala sa Viktorom, general bojnikom.

Ona mu je plaćala usluge, pićem. On je alkoholičar. Jednom prilikom dala mu je sav novac koji je tog trenutka imala u novčaniku.
Ostat ću u zabludi.

Jeli pijan zna što radi?


Kako sam ostao nepoželjan

Home