Kako je formiran logor

Na dva tjedna, do sredine rujna 1991. godine bio sam dodijeljen na ispomoć komandi V armije (Zagrebačka vojna oblast). Radio sam u transportu tehničkih sredstava pri napuštanju JNA iz Slovenije. Vratio sam se u svoju matičnu jedinicu, Tehnički Školski Centar na Črnomercu u Zagrebu.

Toga dana ulaz u Centar bio je blokiran. Tko god bi izašao iz Centra, civilno ili vojno lice, bio bi uhapšen od strane naoružane grupice ljudi. Završio bi na policiji ili u nekom podrumu.

Luka_Bebic_1992U isto to vrijeme, gospodin Luka Bebić, Rođen je 21. kolovoza 1937. u Desnima u općini Metković. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom mjestu. Srednju poljoprivrednu školu upisao je 1951. u Kaštel Lukšiću. Završio Agronomski fakultet u Sarajevu.
1991., od 31. srpnja do 19. rujna bio je ministar obrane. Od 2008. do kraja 2011. na funkciji je predsjednika Hrvatskog sabora.
2011 Jasenovac
Teško je pojmiti sve užase, patnje i boli žrtava tog logora i još teže silnu mržnju počinitelja sramotnih zločina. Suočeni smo s razornom istinom da su pripadnici hrvatskog naroda bili u stanju počiniti najokrutnija nedjela u ime fašističke ideologije.

Nikada se ne smije prestati insistirati na utvrđivanju pune istine i povijesnih činjenica. Hrvatski narod predugo je vremena nosio ničim opravdanu stigmu ustašoidnosti zbog zlodjela u Jasenovcu, koja su počinili pobornici kvislinške NDH.

Želim poručiti da je svatko odgovoran za ono što čini, ali i za ono što ne čini.

Nadam se da je pomislio na sebe i na 17.09.1991. kada je zapovjedio formiranje Konačišta.
ministar obrane, zapovjedio je da se formiraju konačišta ratnih zarobljenika. To je bila nova hrvatska kovanica za koncentracione logore. Čak i njemu nova riječ, logor - konačište konačište-logor

U Zagrebu, Selska cesta 92, formiran je prvi logor, takozvano konačište.
grdicZapovjedništvo OGZAPOVJEDNIŠTVO OBRANE GRADA ZAGREBA
Danom 1. ožujka 1991. počelo je ustrojavanje novog zapovjedništva i taj se datum službeno smatra danom formiranja GRADSKOG ŠTABA TO  ZAGREB – kasnije ZAPOVJEDNIŠTVA OBRANE GRADA ZAGREBA. Dana 4. travnja 1991. Skupština grada Zagreba, uz suglasnost MORH-a, imenovala je za novog zapovjednika GrŠTO prof. Darka Grdića. U zapovjedništvu GrŠTO bili su: Miroslav Bilota zamjenik zapovjednika i NS, Josip Flegar, pomoćnik zapovjednika za  ORGMOB i kadrovske poslove, Mladen Martić načelnik ONO, Milan Ljubičić pomoćnik zapovjednika za logistiku, Milan Galović pomoćnik zapovjednika za IPD, Branko Bartolec pomoćnik zapovjednika za SIS i Andrija Halapir,  načelnik Odjela garnizonskih poslova. Dan 12. rujna 1991. je početak blokade svih vojarni JNA u Zagrebu koje su, uz upotrebu postrojbi mirno ili borbom bile zauzete.
sa profesorom Darko Grdić DARKO (Petrov) GRDIĆ, rođen je 17.04.1961. godine rođen u Đurđenovcu. Studij općenarodne obrane i društvene samozaštite završio 1984. u Zagrebu.; 1994. Zapovjedno stožerna škola HVU; 1998. Ekonomski fakultet Zagreb, Magisterij znanosti Management; 2000. U.S. Army War College;
Oženio se sa kći Ive Perkovića iz Đurđenovca, brata Josipa Perkovića.
General pukovnik Darko Grdić je u HV od 04. travnja 1991.
04.04.1991.-31.03.1992. Zapovjednik obrane grada – Zagreb
01.04.1992.-06.04.1993. Zapovjednik operativne zone – Zagreb
07.04.1993.-20.07.1994. Načelnik II. ZP OSRH – Đakovo
21.07.1994.-30.06.1996. Glavni stožer OSRH
1994-1998. Pročelnik vojnog kabineta Predsjednika RH
1998-1999. Načelnik uprave G 3 u Glavnom stožeru OS RH
2000. – Zapovjednik Hrvatskog Vojnog Učilita “Petar Zrinski” Črnomerec
2008. – Ravnatelj Vojno sigurnosno-obavještajne agencije
2012. – imenovan je glavnim inspektorom obrane
2013. – odlukom Vlade je smijenjen radi pronevjere najmanje 5 miliuna kuna
12.05.2014. Suđenje iza zatvorenih vrata pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević
24.01.2018. Darko Grdić, bivši ravnatelj Vojno-sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora.
.
1992. glavni i odgovorni po zapovjednoj liniji za stanje u koncentraciskom logoru Kerestinec, ali pojavljuje se samo kao svijedok
i Miroslav Bilota su trebali naći pogodnu osobu za glavnog i odgovornog domara konačišta.
Izdali su zapovijed o preuzimanju konačišta, kvalificiranoj osobi, gosponu Stjepanu Klarić. On je iskusni i dokazani kadar sa diplomom škole učenika u privredi, profesionalni mesar kobasičar.

Naoružane grupice, imenovane ili neimenovane, imale su u svom lokalnom reštu po nekog svog kidnapiranog protivnika, konkurenta, nekog jadnika ili nekog vlasnika dobre nekretnine. Sada su ga mogle proglasiti teroristom i predati ga u Konačište.

Gospon Klarić je susretljiva i prijazna osoba. Nitko nije trebao išta reći za robu koju mu dostavlja. Tko je, razlog ili poreklo, nije bitno. Gospon Klarić je dovoljno stručan da ocijeni vrijednost žive robe. On bi ju izvagao i klasificirao.

Zahvaljujući velikoj produktivnosti vojarna u Selskoj postala je tijesna. Našli su novi prostor, slobodni profesionalni prostor u Gajevoj 30. Bivši vojni pritvor ili današnji DORH. Kao dobar poznavalac posla, gospon Klarić najvrednije uzorke iz Selske prebacuje u Gajevu. U Gajevoj se može napraviti fina prvoklasna obrada. Iz njih izvući najviše.

Tokom vremena, u samom centru Zagreba, počeo se širiti neugodan miris iz Gajeve i Selske. Gospon Anton Tus, odluči da se gospon Klarić sa tom svojom smrdljivom industrijom, preseli negdje u manje osjetljivu sredinu sa više čistog zraka. Dobru predispoziciju imala je bivša vojarna JNA VP2887, raketna baza Kerestinec. Njemu od ranije dobro poznata. Svjetski, historijski, a već sa tradicijom i reputacijom iz II svjetskog rata, logor Kerestinec, dobit će i prezime Konačište. Gospon Darko Grdić izdaje zapovjed gosponu Klariću: kupi svoje krpice i idi tamo gdje ti je i mjesto.

Tako, 12. na 13. siječanj 1992. godine, prvi put, samostalna i nezavisna država Hrvatska došla je do svog Konačišta Kerestinec u Kerestincu. Konc-logor.

Dobila je njega na svom
kako_je_formiran_konc-logor.png
Kako sam bio u zabludi 
Home