MEDIJI

07.02.1992. Globus: Jasna Babić

globus_07.02.1992


Dobroslav Gračanin predstavlja se kao Hrvat koji je sve do samog kraja radio u tehničkom-vojnom centru na Črnomercu, istodobno obavljajući poslove neke vrste hrvatskog špijuna u armijskim redovima.

Da bi pojačao dojam o vlastitoj, navodno supertajnoj, špijunskoj misiji, i novinarima i policijskim istražiteljima, nabraja gomilu imena danas vrlo uglednih hrvatskih časnika s kojima je, navodno, održavao bliske veze, “švercujući” informacije dragocjene za pregovore što ih je s generalom Rašetom i evropskom misijom vodio general Imra Agotić. No, deklarirani Hrvat istog prezimena kao i visoki srbijanski funkcionar, uhapšen je usred Zagreba, kada se potajno vratio iz Beograda.

I tu njegova priča postaje dodatno fantastična.
Na najčistijoj srpskoj književnoj ekavici, uz nekoliko traljavih pokušaja da ijekavizira govor, svoj je slučaj prikazao ovako: U Beogradu, u Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu htio je sresti svog “starešinu” i reći mu, napokon, što o njemu misli, njegovim lažima o JNA kao tampon-zoni i Hrvatima kao genocidnom narodu.

I doista, Gračanin je ušao u zgradu Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, ušao u kancelariju svoga komandanta i pred desetak drugih oficira rekao mu što o njemu misli. Komandant se uplašio. A uplašio se zato što je Gračanin iz džepa izvadio bombu (drugu je ostavio sakrivenu) i zaprijetio da će je aktivirati, pa makar i on zajedno s njima završio kao hrpica mesa. Ukratko, od komandanta je nakon toga dobio čak i plaćeni godišnji odmor.

Nakon odmora, vratio se u Zagreb preko Mađarske da u bivšem stanu pokupi igračke svoje kćeri. Tu je i uhapšen. Nevin. Lojalan Hrvatskoj, za koju je, navodno, obavio mnogo korisnih stvari. Premda – to i sam priznaje – ni samom njemu ne izgleda odveć logično ponašanje visokih oficira JNA koje je zatekao u Beogradu.

[Jasna Babić Idi bre pa se leči!]

07.04.2008. Nacional br.647: Željko Rogošić
Bajić na tragu monstrumima iz vojnog logora Kerestinec

Državno odvjetništvo otvorilo je istragu o mučenju i iživljavanju nad ratnim zarobljenicima i civilima u nekadašnjoj raketnoj bazi Kerestinec nadomak Samobora
gracanin_nacional_2008
Hrvatska će se morati suočiti s, do sada javnosti potpuno nepoznatim, tragičnim zbivanjima tijekom 1992. godine u zatvoru-logoru Kerestinec, nadomak Zagreba. Nakon niza prikupljenih dokaza, nekoliko podnesenih kaznenih prijava, državni odvjetnik Mladen Bajić je u ljeto 2007. naredio provođenje istražnih radnji u svezi sa sumnjama u počinjenje zločina prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su u Kerestincu zatočeni tijekom 1992. i 1993., i prema kojima se postupalo protivno Ženevskoj konvenciji i ratnom i humanitarnom pravu. …

Nakon što je zatvor u Gajevoj postao pretijesan i nakon što su se na prve obavijesti Međunarodnog Crvenog križa o neprimjerenom odnosu prema zatvorenicima oglušili visoki hrvatski dužnosnici, u vojarni nadomak Samobora, iz koje se povukla JNA, prvih je dana siječnja 1992. otvoren sabirni centar, blagog imena – Konačište ratnih zarobljenika Kerestinec. Kako se sustavna tortura nad zatvorenicima nastavljala nesmiljenom žestinom, početkom ožujka 1992., posredstvom Komisije za razmjenu zarobljenika, na adresu predsjednika Tuđmana stiglo je pismo neugodnog sadržaja. Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) je iz Ženeve zatražio od Tuđmana da prestane zlostavljanje i ponižavanje ratnih zatvorenika i ostalih zatočenika te zatražio hitno zatvaranje Kerestinca….


Ako je ratnim zarobljenicima i civilima u Kerestincu bilo nešto lakše, maltretiranja i iživljavanja su se i dalje događala. Priča o Lori je javnosti poznata. Nije bilo dovoljno stvarne volje da se nasilje zaustavi i kazne počinitelji i odgovorni za teška kaznena djela. Nasuprot jasnom stavu koji je izrekao Josip Manolić, odgovarajući 27. travnja 1992. na Perkovićevu Informaciju i zatražio „da se protiv osoba koje su inicijatori ili izvršitelji pokrene postupak, te isti odmah suspendiraju“. Ali, Kerestinec se tada nije zatvorio, stegovni progon nadzornika zatvora je obustavljen. Smijenjen je s dužnosti tek tadašnji zapovjednik logora satnik Klarić, bez utvrđivanja odgovornosti, i intervencijom iz Operativne zone Zagreb, premješten u sastav Vojne policije. Upravo kod brigadira Laušića, koji Stjepana Klarića, prijeratnog mesara po zanimanju, postavlja za pomoćnika za ideološko-političku djelatnost u 67. bojni Vojne policije. Nitko nije kažnjen ili kazneno gonjen zbog divljanja u Kerestincu. Štoviše, Klarić je iz Vojne policije otišao u mirovinu s činom pukovnika. …


U to vrijeme, od jeseni 1991. do prosinca 1992., zapovjednik Zapovjedništva obrane grada Zagreba je brigadir Darko Grdić, danas general HV-a, donedavno hrvatski vojni izaslanik u NATO-u u Bruxellesu. Zapovjednik Operativne zone Zagreb, koju se spominje u Informaciji Josipa Perkovića, bio je brigadir Stjepan Mateša, umirovljen 2000. u činu brigadnog generala. …


24.05.2012. HRT Dnevnik: Nataša Ban Leskovar


01.07.2012. KDVDR BOTINEC skuplja novčanu pomoć
stjepan_klaric_2012-07-01

Ja znam kako je biti u reštu. Kad te režim steže. Nisam mogao odoljeti pa sam odmah 10.07.2012. uplatio pomoć.
stjepan_klaric_pomoc_2012-07-10
Sa željom da mu i narednih 20 godina uplaćujem.


13.07.2012. HRT Dnevnik:Nataša Ban Leskovar


27.02.2015. HRT Dnevnik: Damir Dević

Pored svih cenzura promakne i istina. U 59. sekundi na trenutak se vidi jedan od velikih četnika, terorista i agresora. Na takvima su logorski čuvari dokazivali svoju muškost. Pravni sustav zatvara oči i čeka da velikom četniku naraste brada.

veliki_cetnik_1


Home